Project Vier het leven!Project Vier het leven!
HiP Hulp in PraktijkHiP Hulp in Praktijk
Magnetisch GroenMagnetisch Groen
De BoekenzolderDe Boekenzolder
Dagarrangementen LibertasDagarrangementen Libertas

Stichting De Carolus Gulden

Organisatie

Een elektrische buitenfiets waar een rolstoel op past zodat vrijwilligers tochtjes met bewoners van De Wilbert in Katwijk kunnen maken. Een bijdrage voor een uitje met ouderen naar Keukenhof, uitgevoerd door de Jongerengroep M25 uit Leiden. Het verbouwen en inrichten van een kamer in het Leidse Hospice Issoria. Renovatie van de waterleiding, toiletten en wasplaats voor patiënten van het District Hospital Sumve in Tanzania. Het graven en het boren van waterputten plus het aanleggen van waterleiding in diverse Afrikaanse landen. Huizen en gemeenschapsvoorzieningen voor ouderen bouwen in diverse landen. Dat zijn enkele voorbeelden van projecten van Stichting De Carolusgulden.

Wat is Stichting De Carolusgulden

Stichting De Carolusgulden is een vermogensfonds dat zich inzet voor het welzijn van ouderen in Leiden en omgeving maar óók in ontwikkelingsgebieden. Projecten en initiatieven die zorgen dat ouderen zelfstandig kunnen blijven wonen, kunnen op financiële steun van de stichting rekenen.

Aandachtsgebieden

Het welzijn van ouderen staat voorop bij de Stichting De Carolusgulden. Projecten in Leiden en omgeving maar ook in ontwikkelingslanden krijgen steun. Denk daarbij aan watervoorzieningen, poliklinieken, het bouwen van huisjes of het aanleggen van een wasplaats bij een ziekenhuis. Veel van de projecten komen ten goede aan ouderen maar tegelijkertijd ook aan hun familie.

Historie

Stichting De Carolusgulden is in 2009 opgericht. De stichting is voortgekomen uit de stichting Rosenburch uit Leiden, eigenaar van een woongebouw voor ouderen in Leiden. Het gebouw is eind 2008 verkocht en de opbrengsten uit deze verkoop komen nu ten goede aan het wonen en welzijn van ouderen. Door te kiezen voor de naam Carolusgulden wordt een connectie gemaakt met het verleden. De Carolusgulden was een betaalmiddel uit de tijd van Keizer Karel V (1500 - 1558) maar herinnert ook aan de tijd dat bewoners van hofjes zogeheten 'preuven' kregen; een soort zakgeld (of iets in natura als een pintje jenever of een mand turf) om iets extra´s van te kopen.

Bestuur

Het bestuur van Stichting De Carolusgulden bestaat uit G Slakhorst (Leiden), N. Visser- van den Oever (Leiden), J. Nieuwland-Huisman (Leiden), A. Ramakers (Katwijk) en L. Salman (Sassenheim).

Voor wie

Organisaties, particulieren maar ook verenigingen die initiatieven of activiteiten hebben om ouderen te helpen, kunnen aankloppen bij Stichting De Carolusgulden. Het gaat vooral om projecten in ontwikkelingslanden maar ook organisaties uit Leiden en omgeving kunnen een beroep doen op de stichting.

De stichting stelt een bedrag tussen de 2.500 en 100.000 euro per project ter beschikking mits aan alle voorwaarden is voldaan.

Werkgebied

Het werkgebied van de Stichting De Carolusgulden bestaat uit Leiden en omgeving (Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest, Katwijk, Oud-Ade, Warmond) maar ook uit ontwikkelingslanden.

Criteria

Om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage van de Stichting De Carolusgulden moet voldaan worden aan een aantal voorwaarden

  • Aanvragen moeten een bijdrage leveren aan het zelfstandig wonen en het bevorderen van het welzijn van ouderen in Leiden.
  • Aanvragen moeten het welzijn van zieken en ouderen in derde wereldlanden en ontwikkelingslanden verbeteren.
  • Aanvragers hebben zelf niet de financiële middelen of kapitaalkrachtige connecties.
  • Aanvragen moeten niet gaan over zaken die al door zorgverzekeraars of gemeenten (WMO) worden gefinancierd.
  • Subsidies zijn eenmalig.

Wijze van aanvragen

Aanvragen van financiële steun kan door het invullen van een formulier dat via de website www.carolusgulden.nl kan worden gedownload. Opsturen moet naar de: Stichting De Carolusgulden, Fruitweg 24F, 2321 GK Leiden.

Contact

Vragen? Neem contact op via www.carolusgulden.nl.

Azim Dezign Webdesign: Aim Communication Webbeheer: Fonds 1818